A cukorbetegség nagy felelős!

Bizonyos esetekben a cukorbetegség diagnózisa tökéletes ürügy lehet az egészség helyreállítására, potenciálisan javítva az életminőséget.Getty Images. A diabétesz hosszú ideje az átlagosnál rövidebb élettartammal és alacsonyabb életminőséggel jár a betegségben szenvedők számára. De mint kiderül, amikor a cukorbetegséget jól kezelik, gyakran nem ez a helyzet. A megfelelő eszközökkel, hozzáállással és támogató rendszerrel bárki, aki cukorbetegségben szenved, megváltoztathatja egészségi állapotát. Igaz, ha figyelembe vesszük a szív-érrendszeri szövődményeket, a cukorbetegségben szenvedő férfiak és nők általában magasabb korai halálozási arányt mutatnak, mint a betegség nélküli társaik, a kutatások szerint.

De az is igaz, hogy nincs két ember a cukorbetegség ugyanaz, és hogyan egy személy kezeli a vércukorszintjét kulcsfontosságú, ha figyelembe vesszük, hogy a betegség hatással lehet az élettartam. A cukorbetegség nem feltétlenül változtatja meg valaki várható élettartamát-így fejlődik a cukorbetegség. Minden egyén számára a cukorbetegség másképp fog fejlődni mondja Joanne Rinker, RD, CDE, az American Association of Diabetes Educators gyakorlati és tartalomfejlesztési igazgatója.

Hogyan befolyásolja a cukorbetegség várható élettartamát?

1Ha rendkívül lassú ütemben halad előre, mert a cukorbetegség annyira személyre szabott, annyira lassú lehet, hogy egyáltalán nem befolyásolja várható élettartamukat. Ahelyett, hogy csak arra gondolnának, hogy a cukorbetegség milyen hatással lesz az élettartamára, a szakértők azt sugallják, hogy az állapotú embereknek szélesebb körben kell megvizsgálniuk általános egészségi állapotukat. A cukorbetegség nem egyedülálló betegség, amelyre összpontosítani kell. Összpontosítson arra, hogyan javíthatja a különböző kockázati tényezőket, amelyek befolyásolhatják a szív és más szervek működését  mondja Medha Munshi, MD, a bostoni Joslin Diabetes Center geriatric diabetes programjainak igazgatója. Fontos azt gondolni  mik azok a tényezők, amelyek hatással lennének az életem hosszára.

Egyes tényezők, mint például a gének, nem változtathatók meg, de az étrend, a testmozgás és a dohányzási szokások módosítása pozitív egészségügyi következményekkel járhat a cukorbetegség kezelésében, és összefüggésbe hozható az élettartam növekedésével.Sokan élnek a cukorbetegség évekig, mielőtt diagnosztizálták, de ha egyszer ők, tudják megközelíteni a feltétel fejét. Erőfeszítéseik eredményeként sok ember valóban úgy találja, hogy életminőségük jobb, mint a diagnózis előtt.

Miután megvan a diagnózis, és tegyen lépéseket-függetlenül attól, hogy ez a cselekvés csak viselkedésbeli változás, mert hosszú ideig nem volt cukorbetegség, vagy viselkedési változások a gyógyszeres kezeléssel kombinálva úgy érzik, hogy sokkal jobb életminőségük van a diagnózis után mondja Rinker. “Fontos megjegyezni, hogy kardiovaszkuláris betegség hiányában a várható élettartam a cukorbetegség progressziójától függ” – mondja Rinker. Ez azt jelenti, hogy fontos, hogy enni is, a testmozgás, valamint a gyógyszert, ha az orvos által ajánlott.

Ugyanilyen fontos, mindenképpen akadályozza meg

2Hogy megakadályozza vagy kezeli a további feltételeket, például a szívbetegséget, a magas vérnyomást vagy a krónikus gyulladást. Ha egy személynél cukorbetegséget diagnosztizálnakaz egészségügyi szolgáltatójuknak meg kell vizsgálnia a szívbetegségeket, és gondoskodnia kell arról, hogy a jövőben csökkentsék annak kialakulásának kockázatát. Ebből a célból a cukorbetegség diagnózisa lehet az első lépés az életveszélyesebb állapotok kezeléséhez vagy megfordításához, ami hosszabb élethez vezethet.

“Valakinek, aki depressziós a cukorbetegség diagnózisa miatt, azt mondom:” ez a betegség arra készteti Önt, hogy olyan dolgokat tegyen, amelyeket egyébként is meg kell tennie. Amúgy is jól kéne enned és tornáznod.”Valójában meghosszabbíthatja az életüket, mert olyan dolgokat fognak csinálni, amelyeket a diagnózis előtt nem tettek volna meg” – mondja Dr. Munshi.

Néhány ember számára ezek az intézkedések hihetetlen előnyökkel járhatnak: a British Medical Journal 2017 szeptemberében közzétett jelentése az egészséges súly fenntartását javasolta, és a vércukorszint csökkentése akár a 2-es típusú cukorbetegség visszafordítását is elősegítheti.

Mint mindig, a legfontosabb lépés, amelyet a cukorbetegségben élő ember megtehet életük minőségének javítása érdekében — és potenciálisan meghosszabbíthatja azt -, hogy önmagáért beszéljenek, hogy megkapják a szükséges szociális és orvosi támogatás minőségét. “Tegyen fel kérdéseket a Szolgáltatónak, kérje meg a diabétesz oktatóhoz való hozzáférés képességét, és törekedjen arra, hogy a lehető legaktívabb legyen” – mondja Rinker.

Segítsen a cukorbetegség kezelésében

3Önálló érdekvédelmi ne hagyja abba az orvos rendelőjében ajtót, bár; fontos, hogy beszéljen a családtagok, barátok, úgy, hogy megértsék, hogyan kell segíteni, hogy felismerve jelei a hipoglikémia (alacsony vércukorszint), vagy az, hogy melyik snack, hogy a raktárból, mielőtt a következő ünnepi összejövetel. A Diabetes, a metabolikus szindróma és az elhízás című folyóiratban 2013 novemberében közzétett áttekintés azt sugallta, hogy a barátok és a család támogatása segíthet Önnek a cukorbetegség kezelési tervének betartásában.

Kövesse az alábbi lépéseket, hogy segítsen kezelni a cukorbetegség, valamint potenciálisan meghosszabbítja az életed: Tudja meg, hogy a diagnózis nem halálos ítélet. Tegyen lépéseket a progresszió és a szövődmények megelőzése érdekében. “Minden, ami a cukorbetegségről szól, a megelőzésről szól. Miután diagnosztizálták a cukorbetegséget, nincs sok, amit tehetünk, hogy megfordítsuk, de most már sok eszközünk van a szövődmények megelőzésére. Az egyik része annak ellenőrzése, hogy a vércukorszintje megfelelően szabályozott-e. De vannak olyan kapcsolódó feltételek is, amelyeket fontos figyelembe venni, mint például a magas vérnyomás, mint a magas koleszterinszint” – mondja Munshi.

Dolgozzon egy táplálkozási szakemberrel vagy orvosával, hogy hozzon létre egy személyre szabott étkezési tervet, majd kövesse azt. Indítsa el a fitness rutin, amely illeszkedik az életmód, a tevékenység szintje. IHA jelenleg nem aktív, először kérjen engedélyt orvosától. Ha ajánlott, vegyen be gyógyszert. Legyen összhangban a cukorbetegség kezelésével. Légy türelmes. “Ahelyett, hogy túlterheltek volna, tervezzen egy egészséges életmódot, ami talán még jobban javítja a kockázatokat” – mondja Munshi. A barátok és a család is benne van. Beszélj! Tegyen fel kérdéseket, és tájékoztassa kezelőorvosát, ha bármilyen változást észlel az egészségében.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*